Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

Soep voor Syriƫ

Culinair auteur en fotograaf Barbara Abdeni Massaad woont in Libanon op drie kwartier rijden van een geïmproviseerd vluchtelingenkamp. Met een auto volgeladen met eten, bezocht Barbara regelmatig de Syrische vluchtelingen. Ze luisterde naar hun verhalen en bedacht wat ze kon doen om de nood van de miljoenen enigszins te verlichten.

Haar idee was even eenvoudig als briljant, haar kook- en fotografie-talent te combineren: een
kookboek met soeprecepten, geïllustreerd met foto’s, waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan de voedselvoorziening van Syrische vluchtelingen. Ze riep de hulp in van chef-koks en kookboekschrijvers en maakte zelf vele prachtige foto's, niet alleen van de vluchtelingen maar ook van de verrukkelijke maaltijden die voor het kookboek werden aangeleverd.

Meer dan 75 recepten van chefkoks en culinair auteurs Robert Kranenborg, Joe Barza, Joris Bijdendijk, Mark Bittman, Ron Blaauw, Jonnie Boer, Anthony Bourdain, Sally Butcher, Alexis Couquelet, Greg Malouf, Yotam Ottolenghi, Claudia Roden, Sami Tamimi, Alice Waters, Paula Wolfert... alleen al het horen van deze namen doet het water in de mond stromen. Deze en vele andere topkoks en culinair auteurs leverden één of meer soeprecepten aan voor Soep voor Syrië, waarvan de volledige winst wordt gedoneerd aan het UNHCR-voedselprogramma voor Syrische vluchtelingen.

Barbara Abdeni Massaad is na haar verhuizing als kind naar Florida in 1988 weer teruggekeerd naar Libanon waar ze naar de universiteit is gegaan om haar diploma te halen in reclame/marketing. Ze heeft veel ervaring opgedaan in de culinaire wereld door samen te werken met een aantal zeer gerenommeerde chef-koks van Libanese, Franse en Italiaanse restaurants. Ze heeft al meerdere kookboeken op haar naam en hiervoor prijzen gewonnen, zoals winnaar van de Gourmand Cookbook, Award 2010 en 2014 èn Prix de la litérature Gastronomique 2010.

Ze is één van de oprichters van Slow Food Beirut en momenteel voorzitter van de plaatselijke
afdeling en is afgevaardigde van de Internationale Terra Madre Gemeenschap en Slow Food in Italië. Daarnaast is zij ook lid van Les Ambassadeurs du Pain en gastvrouw van een tv-segment om kijkers in aanraking te laten komen met rondleidingen in Libanon, die gericht zijn op lokale producten en producenten.