Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

Driftwood uit Bali

Bali is een eiland van Indonesië en telt meer dan 3 miljoen inwoners. Dans en muziek zijn erg belangrijk in het dagelijks leven, maar de Balinezen zijn ook heel erg spiritueel. Door de jaren heen weet Bali zich steeds verder te ontwikkelen en gaat het met de economie ook de goede kant op.

De driftwood artikelen worden door een kleinschalig familiebedrijf vervaardigd. Putu en Koman hebben als echtpaar dit bedrijf opgericht. Samen hebben zij drie kinderen. In het familiebedrijf van Putu en Koman werken ongeveer 15 mensen.

Hoe wordt deze bijzondere schaal op hout gemaakt?

De producten worden gemaakt van teakbomen. Er worden allerlei producten gemaakt van de wortelstronken. De teakbomen zijn al gekapt voor andere meubelproductie. De wortelstronken worden opgegraven en schoongemaakt.

Voor het glazen gedeelte maken zij gebruik van gerecycled glas. De stukken glas worden verhit in een oven, waardoor het smelt. Het met de mond geblazen glas wordt als het nog heet en zacht is op de stronken gezet. Daarna blazen zij het glas in de juiste vorm en neemt het de vorm van de stronk aan. Als laatste wordt de bovenkant opengesneden en gepolijst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fairtrade

Door gebruik te maken van reeds gekapte teakbomen, probeert Driftwood-Bali op een duurzame wijze hun producten te vervaardigen. Hierdoor wordt de hele boom gebruikt en is er geen verspilling. Dit geldt ook voor het glas. Er wordt enkel gerecycled glas gebruikt. Op deze manier proberen zij een bijdrage te leveren aan het milieu. Putu en Koman kunnen door dit familiebedrijf hun kinderen een goede toekomst bieden. Ook de werknemers hebben hierdoor een stabiel inkomen en toekomstkansen.