Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

Mooie collectie leren tassen

Al een aantal jaren verkopen wij leren tassen van Tahoua. Deze tassen worden gemaakt in Mali, Burkina Fasso en Niger, ook wel bekend als de Sahellanden. We hebben ze bij deze stylingronde maar eens bij elkaar gezet, en wat een plaatje levert dat op!


Elke tas heeft een eigen verhaal. Het leer dat gebruikt wordt voor deze tassen is het leer van kleinvee. Het vee wordt meegenomen voor een vrije uitloop op de savanne. Ze staan niet op stal zoals in veel Europese landen. Het vee in de Afrikaanse landen staat bloot aan weersomstandigheden, loopt door struiken met doorns en wordt gestoken door velerlei insecten. Dat is ook letterlijk aan het leer af te lezen. Dat geeft het leer iets oorspronkelijks en natuurlijks, en dat geeft het leer zijn charme.

 

Het leer van het kleinvee zoals schapen en geiten leer is mooi soepel en anders dan de huiden van runderen. Leer van runderen is zwaarder en wordt gebruikt voor het maken van de grotere tassen.

Ecologisch gelooid

Nadat de huiden zijn geweekt en de haartjes zijn afgeschraapt worden de huiden voor een aantal dagen in baden gelegd met mengsel van Acacia - of Tamarinde Zaden en  zaden van de fatapastruik. Het leer wordt gedroogd en soepel gemaakt met een machine. In de kleine looierijen wordt het veelal op handmatig wijze soepel gemaakt, een intensief gebeuren. De huiden krijgen nadien een verfbad met de gewenste kleuren. Dit kan van natuurlijke oorsprong zijn, terwijl de felle kleuren van een niet natuurlijke zijn. Natuurlijk gelooid leer is duurzaam maar vraagt iets meer aandacht en onderhoud. De tassen kunnen het beste 2x per jaar ingesmeerd worden met een lederolie.

Leerbewerking is voor de producenten woonachtig in de landen Niger – Mali – Burkina Faso een belangrijke inkomensbron. Tahoua Import heeft met de jarenlange inspanning dan ook een bijzondere positie verworven en voor veel coöperaties is zij de grootste importeur met een grote continuïteit in afname.