Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

 

HANGMATSTOELEN UIT EL SALVADOR

Hangstoelen uit El Salvador via Wilma's Wereld. "Wij werken met een organisatie, die sinds 1974 handenarbeiders help om hun producten te exporteren naar het buitenland. Zij zorgen voor uniforme maten en een strenge kwaliteitscontrole, die voldoet aan de Westerse markt. Ook helpen zij de wevers bij het inkopen van betaalbare en goede kwaliteit ruwe materialen. Alle wevers werkten op individuele basis dus het aangaan van grote orders was voorheen zeer moeilijk. Ook hadden zij niet genoeg kapitaal om aan genoeg ruwe materiaal te komen en hadden zij niet de knowhow om zich te verenigen in een coöperatie. Toegang tot nieuwe markten was zeer moeilijk, omdat zij geen kennis hadden van potentiële klanten, marketing, exportregels en huidige trends in andere landen."


In 1973 vertegenwoordigde de oprichtster van deze organisatie, Cicilia Castro, El Salvadoraanse kunstenaars op een trade show in Duitsland. Zij kwam er achter dat er vraag was naar handcrafts uit El Salvador en begon haar missie om aansluiting te vinden naar deze markt. Zij zorgde ervoor dat de kunstenaars zich verenigden, zodat grotere orders mogelijk werden. Kwaliteitseisen werden aangescherpt en ruwe materialen werden beschikbaar gesteld. Ook werden er nieuwe producten ontworpen om te voldoen aan de Westerse markt.


In 1982 werd de organisatie overgenomen door Elena María de Alfaro. Zij ging verder waar haar moeder was gebleven door het geven van extra workshops aan haar kunstenaars. Tegenwoordig profiteren meer dan 200 wevers op het platteland en werken 14 personen permanent op het hoofdkantoor van de organisatie in San Salvador.
De organisatie is sterk betrokken bij de sociale omstandigheden van haar werknemers. Zij zorgen voor werk op het platteland, zodat wevers niet hoeven te migreren naar de stad. De wevers werken met een traditioneel heupweefgetouw. Wevers krijgen leningen zonder rente om hun werkplaatsen uit te breiden en grotere orders aan te nemen. Zij krijgen eerlijke prijzen voor hun producten. De organisatie betaald ook schoolmaterialen voor de kinderen van haar vaste medewerkers en hoofdwevers. Ook gaan zij samenwerkingsverbanden aan met NGO’s om de leefomstandigheden van haar wevers en hun gezinnen te verbeteren.


De hangmat komt oorspronkelijk uit Brazilië en werd al voor de koloniale periode gemaakt van plantaardige materialen. El Salvador kent een lange geschiedenis van textielproductie en 60 jaar geleden begon hier de productie van canvas hangmatten. De hangmatten worden nog steeds op dezelfde manier gemaakt: de draden worden zon gedroogd en vervolgens worden de matten handmatig gemaakt. De materialen die worden gebruikt zijn milieuvriendelijk en zeer sterk. De organisatie werkt met hoofdwevers die het werk verdelen onder hun groep. Ieder heeft zijn eigen specialiteit. Als het product klaar is, is de hoofdwever verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en distributie naar het hoofdkantoor. Als het product voldoet aan de eisen wordt de hoofdwever betaald en verdeeld hij het loon weer aan zijn groep.


Zowel mannen als vrouwen zijn betrokken bij het maken van hangmatten. De vrouwen zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding van draden, naaien en inpakken van producten. De mannen bereiden het weefgetouw voor en weven het product. Er zijn meer dan 300 weefgetouwen in El Salvador en de textiel industrie blijft zeer belangrijk voor extra inkomen in huishoudens.