Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

Nieuwe keurmerken in de Wereldwinkels

In Wereldwinkels worden fairtrade producten verkocht. Ze komen van erkende leveranciers of dragen het Max Havelaarkeurmerk voor fairtrade. Door alleen fairtrade producten te verkopen die gekeurd zijn volgens deze systemen, kunnen we erop vertrouwen dat ze gemaakt en verhandeld zijn volgens de fairtrade criteria. Vanaf 2014 mogen ook fairtrade producten worden verkocht met de vier Europese fairtrade keurmerken die nieuw zijn voor Nederlandse Wereldwinkels. 

Wat is er veranderd?

In de Wereldwinkels vond je tot nu toe twee soorten fairtrade producten: producten van erkende leveranciers en producten met het Max Havelaarkeurmerk. Daar komen nu ook producten bij met één van deze keurmerken: Fair for Life, Naturland Fair, BioEquitable en Equitable. Naast de producten van de erkende leveranciers, zie je dus producten met onderstaande labels in de Wereldwinkels:

 

Fair for Life wordt uitgegeven door het Zwitserse IMO. Naturland Fair komt van het Duitse Naturland. BioEquitable en Equitable komen van Bio Partenaire en Ecocert, allebei Franse organisaties. De keurmerken Naturland Fair, BioEquitable en Equitable controleren op fairtrade criteria en op biologische criteria.

Is het erkenningssysteem van de LVWW nog wel nodig?

Ook de nieuwe keurmerken zijn, net als het Max Havelaarkeurmerk, vooral van toepassing op grondstoffen. De keurmerken slaan daarom met name op foodproducten. Ze worden ook wel toegepast op bijvoorbeeld zeep en cosmetica. Om te waarborgen dat ook Gifts & Livingproducten zoals schalen en vazen voortkomen uit eerlijke handel, heeft de LVWW een eigen fairtrade erkenningssysteem.

Waarom worden er nu meer fairtrade keurmerken toegestaan?

Als Wereldwinkels willen we dat mensen in de armste gebieden van de wereld onder goede omstandigheden kunnen werken en zelf kunnen investeren in de toekomst van hun bedrijf en familie. Daarom verkopen we producten waarvan we weten dat ze voldoen aan de fairtrade criteria. De afgelopen tien jaar is er veel ontwikkeling geweest op het gebied van fairtrade keurmerken. Er zijn nieuwe fairtrade keurmerken op de markt gekomen die producenten de mogelijkheid geven om producten onder faire voorwaarden te verkopen op de wereldmarkt. Uit onderzoek blijkt dat er nieuwe fairtrade keurmerken zijn die net als het Max Havelaarkeurmerk de fairtrade voorwaarden waarborgen. Die ontwikkelingen maken dat we als verenigde Wereldwinkels ons beleid over fairtrade keurmerken moeten aanpassen.

Zijn de nieuwe keurmerken net zo betrouwbaar als het Max Havelaarkeurmerk?

Onafhankelijk vergelijkend onderzoek laat zien dat de vier nieuwe fairtrade keurmerken net als het Max Havelaarkeurmerk de fairtrade voorwaarden waarborgen. Er zijn onderlinge verschillen in werkwijze. Maar de keurmerken controleren allemaal op de fairtrade criteria en volgen de bestaande internationale richtlijnen voor certificering.

Wat betekenen de veranderingen voor producenten?

Voor producenten is het positief dat de nieuwe keurmerken de fairtrade criteria goed waarborgen. Producenten die gecertificeerd zijn via het systeem van één van de nieuwe keurmerken, werken onder goede omstandigheden en kunnen zelf investeren in de toekomst van hun bedrijf en familie. Zij kunnen nu ook gaan leveren aan Nederlandse Wereldwinkels. Voor hen betekent dat méér markttoegang. Dat de Wereldwinkels nu meerdere fairtrade keurmerken accepteren, betekent ook dat fairtrade producenten kunnen kiezen via welk systeem ze zich willen laten certificeren. Méér keuzemogelijkheden en méér mogelijkheden om te werken onder fairtrade voorwaarden, dat is goed nieuws voor producenten.