Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

Land in the picture: Mexico

Naast vriendenkringen van keramiek en sieraden van zilver, hebben wij in de winkel ook vaak mooie, unieke mondgeblazen glasobjecten (van gerecycled glas) uit Mexico. Hier gaat natuurlijk een heel proces aan vooraf ......

Het glas dat de producenten voor deze objecten gebruikt, wordt door hen ingekocht. Voor gekleurd glas wordt meer betaald dan voor doorzichtig, kleurloos glas. De oude glasstukken worden in een oven op kleur gesmolten. Daarna haalt de glasblazer het glas als een rood-oranje gloeiende bol uit de oven, dat door hem in de gewenste vorm wordt geblazen. Als het eerste deel, de "romp" van het object geblazen is, wordt dit product opnieuw in de oven warm gemaakt met een nieuw stukje gesmolten glas, waarvan bijvoorbeeld bij een appel "het steeltje met een blad" wordt geblazen. Het eindproduct koelt gedurende 8 tot 10 uur langzaam af, waarna men tot slot ieder product op kwaliteit keurt en inpakt voor de export.

Voor elk deel van dit proces is een specialisme in het glasblazen vereist. Zelfs het stapelen in de oven vraagt veel behendigheid, omdat de producten nog zeer kwetsbaar zijn. Bovendien zijn niet alle kleuren even gemakkelijk te verwerken.
Glasblazen is zwaar werk dat bij een hoge omgevingstemperatuur uitgevoerd wordt, maar de glasblazers ontvangen een eerlijk loon voor hun werk. Hiermee kunnen zij hun familie onderhouden,hun kinderen een goede opleiding laten volgen en sparen voor hun oude dag.