Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

Fairtrade Week voorjaar 2019

De Werkgroep Fairtrade Gemeente Rhenen organiseert regelmatig een activiteit om Fairtrade onder de aandacht te blijven brengen bij bedrijven, verenigingen en inwoners van Rhenen. Tijdens de voorjaarseditie van de Fairtrade week 2019 is dit keer gekozen voor een inspirerende lezing door Peter van Dam, historicus en auteur van het boek 'Wereldverbeteraars'.

Dinsdagavond 7 mei 2019.
20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Huis van de Gemeente, Rhenen

Kom je ook? entree gratis

 

 

 

 

 

 

 

 

Fairtrade Week najaar 2018

Tijdens deze Fairtrade week zijn leden van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Rhenen langs gegaan bij zoveel mogelijk sportclubs in de gemeente Rhenen met informatie over Fairtrade Gemeente en met een 20-tal geluksnummers waarmee een Dopper kon worden gewonnen.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkgroep Fairtrade Gemeente Rhenen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 21 november 2015 was het zover!! Rhenen ontvangt de titel Fairtrade Gemeente!

Alle reden voor een feestje, en dat werd het dan ook. In het sfeervolle Oude Raadhuis in Rhenen mocht wethouder Henk van den Berg namens Rhenen de titel in ontvangst nemen uit handen van Max Havelaar directeur Peter d'Angremond.

De 4 werkgroepleden kijken tevreden terug op een heel leuk feest. Veel belangstellenden vierden het met ons mee, deelnemers aan de campagne waren aanwezig, oud-werkgroepleden, oud-POR-leden, en vele anderen die fairtrade een warm hart toedragen.
 

 

 

 

 

 

 

meer foto's zien van de titeluitreiking? kijk bij onze fotoalbums

Wat vooraf ging:

Ambitie: Oktober 2015 titel 'Fairtrade Gemeente' aanvragen

Na een half jaartje pas op de plaats heeft de Werkgroep Fairtrade Gemeente Rhenen begin dit jaar de draad weer opgepakt. Ons streven is onverminderd: Rhenen de titel Fairtrade Gemeente bezorgen en wel in het aankomende najaar!

Veel van de criteria om aan deze titel te voldoen zijn inmiddels al ingevuld, waaronder het feit dat de Gemeente al volledig over is op Fairtrade producten als koffie, thee etc, maar we zijn er helaas nog niet. Wat hebben we nog nodig?

  • Horeca met Faitrade producten op de kaart,
  • Bedrijven die Fairtrade producten gebruiken, en dit ook kenbaar maken.
  • Kerken die Fairtrade koffie/thee schenken en het Fairtrade principe onderschrijven en uitdragen.
  • En eventueel ook scholen, sportverenigingen etc. etc.

14 maart jl. 2015 hebben wij ons weer gepresenteerd rondom de heropening van de prachtig verbouwde Wereldwinkel Rhenen en hebben onze doelstelling en ambitie kenbaar gemaakt. We realiseren ons dat we de handen uit de mouwen moeten steken om die laatste criteria te verwezenlijken. Onze werkgroep is maar klein en misschien denkt u nu wel "daar wil ik best mijn steentje aan bijdragen”, meld u dan aan bij een van de leden van de werkgroep of bij Wereldwinkel Rhenen. Ook hier geldt dat, wanneer we samen de schouders er onder zetten, we veel kunnen bereiken. Doet u mee?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeenteraad Rhenen steunt fairtrade-initiatief

De voltallige gemeenteraad van Rhenen gaf dinsdag 26 februari 2013 zijn goedkeuring aan het maatschappelijk initiatief om van Rhenen een officiële fairtrade gemeente te maken. Daarmee is Rhenen een stap dichterbij gekomen om de titel 'Fairtrade Gemeente' te behalen.
Met de titel kan Rhenen aantonen dat het bijzonder veel waarde hecht aan fairtrade ofwel eerlijke handel en dat de Rhenense gemeenschap dat in haar keuzes ook laat blijken. Winkels en restaurants kunnen hun klanten fairtrade producten en gerechten aanbieden en andere bedrijven, scholen, verenigingen, kerken, de gemeente en inwoners kunnen gebruik maken van fairtrade producten. Wanneer we in staat zijn gezamenlijk met inwoners, gemeente, bedrijven en horeca dit te stimuleren, kan Rhenen een Fairtrade Gemeente worden.
De werkgroep is verheugd op de brede steun hiervoor in de gemeenteraad. Naast de gemeente zijn veel bedrijven, verenigingen, organisaties en inwoners al bezig om steeds meer gebruik te maken van fairtrade producten. Om duidelijk te krijgen hoe ver Rhenen al is, gaat de werkgroep binnenkort bij voorbeeld inventariseren in de Rhenense winkels hoeveel fairtrade producten zij reeds aanbieden.

Campagne om van Rhenen een fairtrade gemeente te makenFairtrade Gemeente

Sinds 2012 is onze gemeente een maatschappelijke organisatie rijker: Werkgroep Fairtrade Gemeente Rhenen. Deze werkgroep streeft ernaar dat Rhenen de titel 'Fairtrade Gemeente' mag gaan dragen. De titel geeft aan dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. Rhenen kan de titel verdienen als ze kan aantonen dat ze voldoet aan de hiervoor gestelde criteria. Als het zover is, laat de werkgroep een onafhankelijke jury beoordelen of Rhenen aan deze criteria voldoet. De Fairtrade Gemeente Campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar en ontwikkelingsorganisatie ICCO. Kijk voor meer informatie op www.fairtradegemeenten.nl

 

Fairtrade

De Fairtrade beweging in Nederland kreeg in 1988 een eigen stichting. Nico Roozen, directeur van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, richtte stichting Max Havelaar op. Het keurmerk voor Fairtrade zag het levenslicht door een noodkreet van Mexicaanse koffieboeren. Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter, aldus de boeren. Het keurmerk garandeert dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Op dit moment zijn er in Nederland al veel producten met het keurmerk verkrijgbaar. Zoals koffie, bananen, chocolade, thee, wijn, ijsjes, olijfolie, bloemen en katoen. Maar ook internationale merken zoals Ben & Jerry’s en Starbucks gebruiken het keurmerk.

Fairtrade bananen