Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

 

Wereldwinkel Rhenen promoot kraanwater!

Al jaren een topper in ons assortiment: De Dopper: het ideale flesje voor kraanwater. Duurzaam, Handig en Mooi. De Dopper is een initiatief ter promotie van kraanwater en het terugdringen van de berg plastic afval.

Het flesje is ontworpen door een Nederlandse ontwerpster en wordt in Nederland klimaat neutraal en vrij van BPA geproduceerd. Doppers zijn inmiddels in vele kleuren verkrijgbaar verkrijgbaar. Koel blauw, chique wit, jong groen, mooi paars, en vrolijk geel. Er verdwijnen kleuren en er komen weer nieuwe kleuren. Aan jou de keuze!

 

Dopper Ocean Collectie.

Lege Dopper? Ter promotie van kraanwater zijn er in Nederland al veel plaatsen waar gratis kraanwater kan worden getapt. Handig voor onderweg. Ook de wereldwinkel Rhenen is zo’n tappunt. Ben je onderweg en je Dopper is leeg, je kunt je Dopper bij ons laten vullen met kraanwater. Er bestaat ook een app waarop alle tappunten te zien zijn.

De Dopper past prima in het randassortiment van de Wereldwinkel. Dat zijn producten waar we achter staan, en waarvan een deel van de opbrengst gaat naar mensen of projecten in ontwikkelingslanden. Zo gaat van elke Dopper een deel van de opbrengst naar SIMAVI, voor drinkwaterprojecten in Afrika en Azië. Omdat schoon drinkwater lang niet overal zo vanzelfsprekend is als hier in Nederland.

Op Wereldwaterdag (22 maart) geeft Dopper ieder jaar een vast deel van de omzet aan SIMAVI.

Drinkwater, WC’S en betere hygiëne

Vanaf het moment dat in 2010 de eerste Doppers over de toonbank rolden, werkt Dopper samen met Simavi en haar lokale partner NEWAH aan het programma ‘drinkwater, wc’s en betere hygiëne’ in Nepal. Eerst in het zuidelijk gelegen Ruphendi, tegenwoordig in de districten Gorkha en Baglung. Dat is hard nodig, want meer dan de helft van de bevolking in Nepal heeft geen toegang tot veilig drinkwater, een toilet of hygiëne. Jaarlijks sterven 10.000 kinderen onder de vijf jaar als gevolg van diarree en andere vervuild water gerelateerde ziekten. In 85% van de gevallen is dit te wijten aan het gebrek aan veilig drinkwater en sanitatie in Nepal. De bestrijding van deze ziekten is ook essentieel voor de armoedebestrijding. Harma: ‘Gezondheid is een eerste voorwaarde om uit armoede te komen. Alleen als mensen gezond zijn, kunnen kinderen naar school en kunnen volwassenen werken en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.’’

De Resultaten

Door samen te werken met lokale comités, gezondheidswerkers, scholen en overheden willen Dopper en Simavi de situatie in Nepal structureel veranderen. Die benadering werpt z’n vruchten af! Dankzij de installatie van 473 waterpunten en 2674 latrines hebben 11.889 mensen betere toegang gekregen tot drinkwater en 19.992 tot sanitaire voorzieningen. Op 9 scholen hebben in totaal 2.875 studenten en leraren toegang gekregen tot schoon drinkwater, toiletten en hygiënetraining. Bovendien zijn er ook gedragsveranderingen bewerkstelligd. Zo zegt nu 92% van de ondervraagden de handen te wassen voor het koken, in tegenstelling tot de 11% aan het begin van het programma. Eerder waste 59% zijn of haar handen na een toiletbezoek, nu is dat 100%.