Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

Chocolatemakers

Nieuw in ons assortiment: Nog meer chocola.... van een voor ons nieuwe producent.

 

 

 

 

 

 

 

 

lees wat ze zelf zeggen over hun chocola:

We kopen hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. Dit doen we voor een goede & eerlijke prijs. We branden zelf en nemen de tijd. Eerlijk, stoer, biologisch, Nederlands en ècht lekker.

Congo
In Congo kopen we de cacao van Esco-Kivu, een bedrijf dat in 2008 een project is gestart voor de promotie van cacao in het Virunga gebied. Deze biologische cacao voorziet lokale bewoners van inkomen. Hierdoor hoeven ze geen hout meer te kappen in het leefgebied van de gorilla’s, of op stroopjacht te gaan. Zo blijft het leefgebied van de gorilla’s beschermd. Het initiatief is destijds zeer klein begonnen maar inmiddels hebben zich veel boeren aangesloten.

Peru
In Peru groeit nog de oorspronkelijke cacaosoort, Criollo. Hier kopen wij deze cacao van de coöperatie Norandino, waar de Awajún indianen lid van zijn (850 leden in totaal). Zij hebben cacao percelen langs de oevers van de rivier Cenepa en Rio Santiago. Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen de indianen in hun levensonderhoud voorzien en hoeven ze geen hout uit het regenwoud te kappen.

Fabriek in Peru
Behalve het kopen van cacao, werken we ook samen met Norandino om in Peru een cacaofabriek te bouwen. Met deze fabriek kunnen de boeren hun cacao lokaal verwerken en zo meer waarde toevoegen aan hun product. Zo krijgen ze de mogelijkheid om de lokale markt te ontwikkelen. En op termijn kunnen we hopelijk zelfs de productie van chocolade in Peru zelf doen. In 2017 wordt de fabriek gebouwd en begin 2018 zullen we de eerste testen draaien!

Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek kopen we de cacao van Conacado, een relatief grote coöperatie van kleinschalige cacaoboeren (rond de 10.000). In dit samenwerkingsverband leren de boeren om hun plantages beter te verzorgen en staan ze sterker in onderhandelingen met exporteurs van cacao. De cacao uit de Dominicaanse Republiek wordt door ons CO2 vrij naar Nederland getransporteerd met het zeilschip Tres Hombres.

Struviet
In 2017 zijn we gestart met een pilot project om struviet (een natuurlijke mineraal dat in het Nederlandse afvalwater zit) van NL terug naar de Dominicaanse Republiek te verschepen. Dit mineraal kan als als natuurlijk meststof voor de cacaoplanten dienen om zo de productie te verbeteren waardoor de boeren weer een beter inkomen kunnen genereren.
Dit project is een initiatief van Chocolatemakers met Tres Hombres, Conacado en de Nederlandse Waterschappen. Maar steeds meer partijen willen een bijdrage leveren.