Welkom bij

Wereldwinkel Rhenen

Zilverparty 2017

Dambar bij Wereldwinkel Rhenen

Zaterdag 11 november 2017 hebben we een speciale gast in de winkel: Dambar Bishwokarma,  zilversmid uit Nepal is dan de hele dag bij ons te gast, toont zijn sieraden en laat ook zien hoe hij die maakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dambar heeft een bijzondere band met Nederland. De Nederlander Jos Bus zamelde ooit geld voor medicijnen zodat Dambar kon genezen van ernstige tuberculose. Toen hij hersteld was, zorgde Jos voor een opleiding waarmee Dambar in zijn levensonderhoud kon voorzien. Zo leerde hij het vak van zilversmid en begon hij sieraden te maken in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Via Dambars Nederlandse contacten kwamen er langzaam maar zeker meer klanten. De grote ommekeer kwam toen hij zilver mocht gaan leveren aan de Wereldwinkels in Nederland, via groothandel Madat Nepal. Ook Wereldwinkel Rhenen kocht jarenlang sieraden in via Madat Nepal.

Sinds de economische crisis en de zware aardbeving die Nepal in 2015 trof komen er nauwelijks nog toeristen naar het land. Jaren geleden had Bishwokarma een bloeiend bedrijf met 25 werknemers, nu zijn dat er nog maar 5. De handel in Nepal is nagenoeg stilgevallen. Gelukkig zijn het huis en de zilverfabriek van Dambar aan de rand van de hoofdstad Kathmandu niet getroffen door de aardbeving, maar in zijn geboortedorp zijn honderden huizen verwoest door het natuurgeweld.

Eén of twee keer per jaar komt Dambar naar Nederland om zijn sieraden te verkopen. De zakenreizen naar Nederland zijn volgens Dambar noodzakelijk om de sieraden aan de man te brengen.